loading
  • Az Opel új SUV-csúcsmodellje a 300 lóerős, összkerékhajtású Grandland X Hybrid4
  • Négy menetmód, minden helyzetre: elektromos, hibrid, összkerékhajtás és sport
  • Gyors és kényelmes az 1 óra 50 perc alatt teljesen feltölthető lítiumion-akkuval
  • Hatékony fékezési energia-visszanyerés termel elektromos energiát
  • Villamosít az Opel, 2024-ig valamennyi modelljének lesz elektromos variánsa

Elkészülni, töltés, rajt: itt az új összkerékhajtású Opel Grandland X konnektoros hibridRüsselsheim. Villamosít az Opel: a Grandland X most bemutatandó összkerékhajtású konnektoros hibrid változata fontos eleme a PACE! stratégiai terv megvalósításának. Ezentúl a sportosan elegáns Grandland X Hybrid4 vezeti fel a márka SUV-portfólióját, amelynek típusai a Grandland X, a Crossland X és a Mokka X. Az összetéveszthetetlen fekete géptetős (opció) Grandland X Hybrid4-et 1,6 literes benzines turbómotor és két villanymotor összesen 300 lóereje hajtja. Fogyasztása a WLTP1/NEFZ2 ciklus szerint 2,2 l/100 km, CO2-emissziója 49 g/km (mindkettő súlyozott, kombinált, ideiglenes adat). Az Opel első konnektoros hibridjének értékesítése még az első félévben megkezdődik; az első vevők 2020 elején vehetik át az autót.

Az Opel Grandland X Hybrid4 nagymértékben hozzájárul a jövőbeli szigorúbb CO2-célok eléréséhez. További villamosított modellként rajthoz áll az új Corsa-generáció akkumulátoros villanyautó verziója, amely szintén ez évtől megrendelhető lesz, újabb mérföldkőként – az új, nagyon hatékony belsőégésű motorok mellett – az Opel folyamatos haladásában a fenntartható autózás felé. 2024-ig valamennyi modelljének lesz elektromos variánsa.

Az Opel emberközeli, felvillanyozó német márka, ezt jelzi az élvonalbeli konnektoros hibrid technikával ellátott új Grandland X-variáns. A Grandland X Hybrid4 hajtóművének elemei:

  • WLTP-minősítésű, 147 kW/200 LE teljesítményű, 1,6 literes, közvetlen befecskendezésű benzines turbómotor, amely teljesíti az Euro 6d-TEMP normát. A négyhengeres gépet kimondottan hibridjárművekhez tervezték;
  • elektromos rész, két darab, egyenként 80 kW/109 lóerős villanymotorral, összkerékhajtással és 13,2 kWh-s lítiumion-akkumulátorral. Az első elektromotor villamosított nyolcfokozatú automatán keresztül hajtja az első kerekeket, a másodikat, differenciálművel, a hátsó hídba integrálták. Ez utóbbi teszi optimális útfogású 4x4-essé a Grandland X Hybrid4-et.

 

Elkészülni, töltés, rajt: itt az új összkerékhajtású Opel Grandland X konnektoros hibridAz 1,6-os benzines gép főképp közepes és nagy sebességnél dolgozik, míg az elektromos hajtás lassúbb menetben. Az Opel Grandland X Hybrid4 a WLTP-menetciklus1 szerint akár 50 kilométert is megtehet tisztán elektromosan (NEFZ2 szerint 60 kilométer). Ez a hatótáv német tanulmányok szerint lefedi az átlagos napi autózások kereken 80 százalékát, tehát útjainak zömét nulla emisszióval teheti meg a Grandland X Hybrid4.

Az Opel Grandland X Hybrid4 vezetője négyféle menetmód – elektromos, hibrid, összkerékhajtás és sport – közül választhat, kedve és a körülmények szerint. Hibrid-módban mindig automatikusan választja ki a jármű a leghatékonyabb hajtásmódot. Városban egyszerűen elektromos módra lehet kapcsolni, és máris zéró emisszióval gurul az autó. Ha bármilyen talajon a lehető legjobb vonóerőre van szükség, aktiválható az összkerékhajtás, amikor belép az elektromos hátsó hajtómű.

A Grandland X Hybrid4-gyel és modern hajtásával ismét innovációkat tesz közkinccsé az Opel – méghozzá nagyon praktikusan. A 3,3 kW-os fedélzeti töltőkészülék (opció: 6,6 kW) csatlakozója a normál tanksapkával ellentétes oldalra került. Az akkumulátort helytakarékosan, a hátsó ülések alá építik be, így sem a komfort, sem a csomagtartó befogadóképessége nem romlik.

Az áram jelenleg Európa szerte olcsóbb a szokásos üzemanyagnál. Ezért nem rendszeresen tankolgatni, hanem akkut tölteni ajánlatos, mert így, a régiótól és a megtett úttól függően, csökken az energiaköltség. A töltési idő az alkalmazott töltőkészüléken múlik. Az autóhoz adott, háztartási konnektorhoz csatlakoztatható kábel mellett az Opel kínál gyorstöltőket is, amelyek nyilvános töltőállomásokon vagy otthoni fali szekrényről használhatók. Például egy 7,4 kW-os fali szekrényről egy óra és 50 perc alatt tölthető fel teljesen az akku.

Még komfortosabbá teszik a Grandland X Hybrid4 töltését Európa szerte a Free2Move Services nyújtotta (a PSA csoport mobilitási márkája) speciális villanyautós megoldások. Az ezekhez járó töltő passzus több mint 85 ezer európai töltőpontot tesz hozzáférhetővé, ezenkívül része a csomagnak egy útvonaltervező, amely a maradék töltöttséget és a töltőállomások elhelyezkedését figyelembe véve állapítja meg a legjobb útvonalat. A Navi 5.0 IntelliLink pedig hálózatba kapcsolt navigációval vezeti el a legrövidebb úton az autóst a kiválasztott töltőállomáshoz.

Mindezeken túlmenően a Grandland X Hybrid4 az Opel Connect új telematikai szolgáltatásait is kínálja. Olyan funkciók csökkentik a vezető és az utasok stresszét, mint a valós idejű útinformációkon alapuló Live-Navigation, az autó adatainak lehívása okostelefonos alkalmazással, vagy a közvetlen kapcsolat a műszaki segélyszolgálattal és a mentőkkel. A piros gombbal másodpercek alatt elérhető a segítség. Ha működésbe lépnek az övfeszítők vagy a légzsákok, a rendszer magától küld vészhívást.

„Egypedálos vezetés“: fékezés gázpedállal

A regeneratív fékezés annyiban is hatékonyabbá teszi a Grandland X Hybrid4-et, hogy fékezéskor és lassításkor energiát nyer vissza. A hagyományos fékrendszer súrlódással hővé alakítja, ezáltal elfecsérli a mozgási energiát, a Grandland X Hybrid4 viszont áramot fejleszt, és azonnal visszatölti az akkumulátorba. Ezáltal átlagosan akár tíz százaléknyit is nőhet a tisztán elektromos hatótávja.

Maximális energia-visszanyeréshez a vezető átkapcsolhat „Regeneration on Demand“, azaz igény szerinti regenerálás módra. A villanymotor fékezőnyomatéka oly nagy, hogy nem is kell rálépni a fékpedálra. Normál közlekedésben magától lassul le az autó – akár teljes megállásig. Így a Grandland X Hybrid4 sebessége egyedül a gázpedállal is szabályozható, ez a „One Pedal Driving“. A nagyfeszültségű (300 V) rendszer legjobb kihasználására van a Grandland X Hybrid4-ben elektromos klímakompresszor és elektromos fűtés is.

Az új Grandland X Hybrid4 az Opel villamosított autócsaládjának előfutára. Kiegészítve az Ampera-e típust, amely bizonyos piacokon továbbra is kapható. Az Opel húsz hónapon belül bevezeti a Corsa következő generációját, az új Zafira Life modellt, az új, sokoldalú haszonjárművet, a Vivarót, valamint a Mokka X utódját – mindegyiket tisztán elektromos változatban is.

 

Download Footage Video

 

[1] Az itt közölt fogyasztási- és CO2-emissziós adatok ideiglenesek, a WLTP tesztelési eljárás szerint – VO (EG) Nr. 715/2007 und VO (EU) Nr. 2017/1151) – állapítottuk meg. Az EG-típusbizonyítvány és konformitási igazolás még nincs meg. Eltérések lehetségesek a közölt és a típusbizonyítvány szerinti hivatalos értékek között. 

[2] Az itt közölt fogyasztási- és CO2-emissziós adatok ideiglenesek, a WLTP tesztelési eljárás szerint állapítottuk meg, és visszaszámítottuk NEFZ-értékekre, hogy biztosítsuk összehasonlíthatóságukat más járművekkel (VO (EG) Nr. 715/2007, VO (EU) Nr. 2017/1151 és VO (EU) Nr. 2017/1153). Az EG-típusbizonyítvány és konformitási igazolás még nincs meg. Eltérések lehetségesek a közölt és a típusbizonyítvány szerinti hivatalos értékek között.

Ugrás az oldal tetejére